nav

perjantai 13. helmikuuta 2015

Yllätysmuffinit & suklaakonvehdit

ystävänpäivä

Hyvää ystävänpäivää! Mulle ystävänpäivään kuuluu leivonnaiset vaaleanpunaisina sekä suklaisina. Koulussa on tullut pari kakkua toteutettua, mutta muuten jäi ystävänpäiväleivonnaiset vähiin, joten jatkoin hommia kotona. Kinuskikonvehdit kummittelivat mielessä, ja myöhemmin sain vielä idean vaaleanpunaisiin "yllätys"-minimuffinsseihin.

vadelmamuffinit

Minimuffinssit on paistettu minimuffinivuoassa, sen jälkeen jäähdytetty ja koristeltu, vasta sitten asetettu vuokiin. Itselläni olleet vuoat eivät nimittäin asettuneet kauniisti vuoan pohjalle: jos omasi asettuvat, suosittelen laittamaan ne jo vuokaan. 

Tämä muffinien ohje on aivan ihanan yksinkertainen: seosta ei tarvitse vatkata vaahdoksi, mutta vuoat tulee täyttää sitä silmällä pitäen: ½ vuoasta ei ole välttämättä tarpeeksi.

Vadelmamuffinit (n. 60 kpl miniä/10-12 jättejä)

Muffinit:
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
½ tl suolaa
2 ½ tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
2 dl kananmunia
2 tl vaniljasokeria
75 g sulatettua voita
200 g pakastevadelmia
(pinkkiä elintarvikeväriä)
kokonaisia vadelmia/pieniä paloja suklaata/Marianne-rakeita

Vadelmakerma:
200 g pakastevadelmia
100 g hillosokeria
tai 200 g valmista vadelmahilloa
2 dl kuohukermaa
sokeria
vaniljasokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Siivilöi vehnäjauho, sokeri, suola ja leivinajauhe sekaisin. Vatkaa maitoa, kananmunia, vaniljasokeria ja sulatettua voita. Yhdistä kuivat aineet maito-munaseokseen. Keitä pakastevadelmia vähäisessä vedessä n. 2 minuuttia (elleivät ole suomalaisia), siivilöi ja sekoita taikinan joukkoon. Halutessassi lisää pinkkiä elintarvikeväriä tuomaan vähän lisää vaaleanpunaisuutta! 

Laita taikina muffinivuokaan/paperisiin muffinivuokiin ja aseta vuokien keskelle yllätykseksi vadelma, pala suklaata tai vaikka Marianne-rakeita. Paista muffinien koosta riippuen 8-15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Mittaa kattilaan kuorrutteen pakastevadelmat ja hillosokeri. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Keitä 15 minuuttia, muista kuoria vaahtoa pois. Anna jäähtyä. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää makusi mukaan sokeria ja vaniljasokeria (muista lisätä sokeri ajoissa, ettei kerma vatkaannu yli). Lisää kerman sekaan jäähtynyt vadelmahillo.

Kauho vadelmakerma pursotinpussiin, jossa on pieni tähtitylla. Aloita pursotus reunalta ja etene keskelle. Koristele haluamillasi sokerikoristeilla. 

konvehdit

Suklaakonvehdit ovatkin sitten hieman haastavampi juttu. Temperointi on aina vähän arpapeliä, ja oma kokemukseni on hyvinkin ristiriitainen. Tunnun onnistuvan joka kerta, vaikka konvehien kovettuessa näyttää hyvinkin huonolta. Temperoidun suklaanhan tulisi kovettua hyvinkin nopeasti, mitä se ei minulla ikinä tee. 

Lisäksi näissä on täytteenä kinuskia (eri lailla maustettuna). Kinuskissa oikaisin: ostin purkin kondensoitua maitoa ja keitin kinuskin siitä. Kinuski kannattaa keittää edellisenä päivänä jo valmiiksi, ja pehmittää sitten konvehtien tekopäivänä hieman mikrossa. Sen kyllä sanon, että Baileyskinuskitäyte on taivaallista.

Kinuski kondensoidusta maidosta
1 prk kondensoitua maitoa
vettä

Kiehauta vesi kiehuvaksi, aseta purkki kiehuvaan veteen. Purkin tulee peittyä koko keiton aikana kokonaan, joten vettä voi joutua lisäämään. Keitä hellästi kiehuvassa vedessä 1-2 tuntia. Kinuski on valmista käytettäväksi!

Suklaakonvehdit (n. 42 pientä)
200 g tummaa, hyvää suklaata
kinuskia
merisuolaa
kuivattuja karpaloita
Baileys-likööriä

Temperoi suklaa. Itse tein tämän kahdessa osassa, tosin temperoin suklaan aina uudestaan, kun olin sitä käyttämässä. Tumma suklaa sulatetaan 48-50 asteeseen, jonka jälkeen se jäähdytetään 27-28 asteeseen. Tämän jälkeen lämpötilaa nostetaan vielä 31-32 asteeseen ja suklaa on valmista käytettäväksi. Suklaan tulisi olla kiiltävää. Temperointiaste vaihtelee sen mukaan, käytätkö tummaa, maito- vai valkosuklaata. 

Valuta suklaamuotin päälle suklaata, kääntele muottia niin, että kolojen kaikki reunat peittyvät hyvin. Vetäise raapalla, veitsellä tai paletilla ylimääräinen suklaa pois esim. matalaan muoviastiaan (haluat käyttää tämän suklaan uudelleen). Aseta muotti jääkaappiin jähmettymään.

Suolakinuski: Ripottele merisuolahippuja suklaakonvehdin pohjalle (kun konvehti irrotetaan, suola on siis päällä) ja pursota päälle kinuskia. Jätä tilaa kunnolliselle suklaapohjalle. 

Karpalo-kinuski: Pursota kinuskia n. puoleen väliin (ehkä vähän yli) ja upota keskelle kuivattu karpalo. Kesällä tähän voi käyttää tuoreita marjoja. Jätä tilaa kunnolliselle suklaapohjalle. 

Bailey'skinuski: Lisää n. 3 rkl:een kinuskia 1 rkl Bailey's-likööriä. Sekoita hyvin ja lusikoi konvehteihin. Näissä konvehdeissa on hyvä olla paksuhko kuori sekä pohja, sillä täyte on juoksevampaa. 

Kun olet täyttänyt konvehdit haluamillasi täytteillä (tässä on vain mielikuvitus rajana), on aika temperoida suklaata uudestaan ja tehdä konvehteihin pohjat. Konvehtien on hyvä tässäkin väissä olla jääkaapissa kohmettumassa. Temperoi suklaa yllä olevien ohjeiden mukaisesti. Valuta täytteen päälle suklaata reiluhkosti. Heiluttele muottia edestakaisin, jotta saat suklaan peittämään pohjan kokonaan. Vetäise raapalla, veitsellä tai paletilla ylimääräinen suklaa pois esim. matalaan muoviastiaan (haluat käyttää tämän suklaan uudelleen). Jähmetä konvehdit uudestaan.

Kun konvehdit ovat jähmettyneet kokonaan, on aika irrottaa ne muotista. Silikonimuotista suklaa vain "käännetään" pois, mutta muovimuotista sitä pitää koputella ja naputella varovasti, ettei konvehtien pinta hajoa. 

Suosittelen säilyttämään konvehdit jääkaapissa täytteiden takia. Jos temperointisi on onnistunut, suklaa säilyy huoneenlämmössäkin, mutta täytteestä en olisi niin varma. Konvehdit kuitenkin kannattaa ottaa pois jääkaapista ennen nauttimista (n. 20-30 minuuttia), jolloin suklaan aromit palautuvat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti