nav

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Tampereen Käsityömessut

Messutuliaiset

Lauantaina palloiltiin äitin, mummun ja pikkusiskon kanssa Tampereen Käsityömessuilla, jossa oli väkeä aivan hulvattomasti. Samoilla messuilla olin myös viime vuonna, ja sieltä silloin napattiin tuollainen kuvassakin näkyvä raastinlautanen myös mulle ihan itselle mukaan. 

Myös viime vuonna ihastuin Kauhapiikaan ja tämän kaveriin Kansirenkiin, mutta messuilla olikin tarjous Kauhapiiasta ja Pikkupiiasta, jota voi siis käyttää suolan esillelaittoon ynnä muuhun. Kauhapiikaan voi siis asettaa kauhan siksi aikaa, kun ei sitä ruoanlaitossa tarvita, jolloin keittiön pinnat säästyvät lialta. Kauhapiian voi pestä huoletta myös pesukoneessa. Se myös kestää katseita, sekä on suomalaista käsityötä. Jee!

Eli raastinlautanen on siis täyttä keramiikkaa, ja senkin voi pestä pesukoneessa ja sekin on suomalaista käsityötä! Raastin on varsin kätevä valkosipulin murskaamiseen, kuin myös todella kovien juustojen raastamiseen. Tuore inkiväärikin tulee tällä helposti hyvin hienoksi raasteeksi, näytteilleasettaja raastoi myös pähkinöitä, joita en ole itse testannut. Lautanen maksaa 10 euroa, eikä vuoden käytön jälkeen muuttunut mitenkään, joten luulen että on kestävää tavaraa. Lautasia valmistaa Porvoon paja, joka on perheyritys. 

Ja lopuksi sitten jostain kirjapaikasta nappasin mukaan törkeän halvalla (10 euroa!!) Gordon Ramsayn kirjan. Mumskis. Ja hei, seuraa blogiani Bloglovinin avulla.

perjantai 15. marraskuuta 2013

Pöydän kattamisen ABC

kattaus
kattaus3

Kattaminen on tosi hauskaa puuhaa. Saa leikitellä väreillä ja muodoilla, sekä erilaisilla kuvioilla. Kuitenkin kattauksessa on muutamat jutut, joita itsekin joudun välillä miettimään. Miten kattaa oikein? Missä järjestyksessa lasian ja aterimien kuuluu olla?

Jokainen varmaankin tietää, että veitsi katetaan yleisesti sille puolelle, mihin käteen se otetaan. Sama kuin haarukassakin. Jos pöydässä on kuitenkin vain yksi haarukka ja yksi veitsi henkilöä kohden, voi ne laittaa lautasen oikealle puolelle, veitsen pyöreä puoli aina lautasta kohti. Jos käytössä on useampia aterimia, uloimpana ovat ensiksi käytettävät. Jos tarjolla on alkukeitto, sen lusikka katetaan uloimmaksi oikealle puolelle, tai jos aterimia on paljon, voi sen käsittääkseni kattaa lautasten yläpuolelle, mikä olisi normaalisti jälkiruokavälineiden paikka. Itse kuitenkin suosin aina erikseen katettavaa jälkiruokakatetta, jottei pöytä täyty liiallisista laseista ja aterimista. 

Lasien järjestyksessä kaikki on ihan loogista. Ihan vasemmalla on ensiksi käytettävä, ja siitä sitten edetään oikealle. Viimeisenä on vesilasi. Jos kuitenkin mukana kattauksessa on snapsilasi, se katetaan vesilasin oikealle puolelle. Eli ylimmässä kuvassa järjestys on väärä: keskellä oleva iso lasi on punaviinilasi ja sen vieressä väkeväviinilasi. Väkeväviinilasin kuuluisi siis olla punaviinilasin vasemmalla puolella. Koska söimme vain 3 ruokalajia, ei laseja tarvittu 3-4 enempää. Lapsilla ja nuorilla oli vain 1-2 lasia: korkea lasi sekä vesilasi. 

kattaus2
kattaus4

Näin kotioloissa harvemmin katan pöytään jokaiselle omaa leipälautasta ja voiveistä. Pöytä on kuitenkin ahdas kuudelle hengelle. Tämänhän voi kiertää niin, että laittaa pienelle lautaselle voita ja pari veistä sekä joillekin kauniille alustoille leipää. Viimeksi keksin käyttää second handina ostamiani Pentikin puisia voileipäalustoja. 

Pöytään kannattaa myös kattaa jonkinlainen vesipullo tai -kannu. Lautasihan ei tarvisi kattaa etukäteen edes pöytään, vaan ne voi jättää kokonaan pois. Itse vain tykkään nähdä pöydän kunnollisena ennen vieraiden tuloa.

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

DIY: Juuttinarusta serviettirenkaat

valmiit serviettirenkaat

Isänpäivän kattaukseen halusin laittaa kankaiset lautasliinat, mutta eihän me mitään serviettirenkaita omisteta, niiden hintojen takia. Intoa maksaa 4-5 euroa / kipale ja niitä kuitenkin pitäisi olla se kuusi kappaletta jollei enemmänkin. Tai sitten ei ole sitä intoa. 

Sittenpähän kekkasin juuttinarun, kun pikkusisko ei suotunut lähtemään etsimään koivunoksia, joista serviettirenkaan olisi voinut pyöritellä. 

letitysvaihe

Tarvitset juuttinarua ja sakset. 

1. Leikkaa narusta 9 samanpituista narunpätkää / yksi serviettirengas. 
2. Solmi 9 narua kiinni toisesta päästä. Letitä. Kolme narua koostaa siis yhden osan. 
3. Avaa edellinen solmu varovasti, ettei letti ala purkautua.
4. Solmi kiinni.
5. Kieputa serviettien ympärille.

yhteensolmitut

Tein muuten blogilleni Facebook-sivun! CLICK Sinne ilmestyy postausten lisäksi muutakin ylimääräistä materiaalia, jota en tänne blogin puolelle laita. 

tiistai 12. marraskuuta 2013

Sipulikeittoa isänpäivänä

Sunnuntaina oli isänpäivä, jota kylläkin juhlittiin meillä illallisen merkeissä lauantaina. Aluksi mun ei pitänyt tehdä mitään, mutta kyllästyin peukaloiden pyörittämiseen ja väänsin sitten ranskalaisen sipulikeiton, josta tuli törkeän hyvää. Lisäksi tarjolla oli karitsan ulkofilettä, perunatimbaalia ja pippurikastiketta ja jälkiruoaksi juustokakkua. 

sipulikeitto

Sipulikeitto on alunperin Alkon sivuilta. Muutin sitä hieman, sillä en halunnut alkoholin maistuvan keitossa, vain valkoviinin maun keittoon. Lisäksi sain tietää, että sipulit eivät todellakaan ruskistu 15 minuutissa, joten keittoni ei ollut nyt täysin perinteistä sipulikeittoa. Sipulien ruskistamisessa menee kauan aikaa, ja keiton tekemiseen oikein voi kulua montakin tuntia. Tummennan ohjeesta ne kohdat, joissa itse tein poikkeuksen alkuperäisestä ohjeesta. 

Ranskalainen sipulikeitto (n. 8 hengelle alkuruoaksi [2-2,5 dl], 6 päääruoaksi)
n. 700 g (n. 1 l) salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä 
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
3 rkl jauhoja
n. 1 1/2 l (luomu)kasvislientä
1 dl valkoviiniä

Tarjoiluun: 
8–12 viipaletta patonkia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 solo-valkosipuli tai 3 tavallista valkosipunlinkynttä
n. 1 1/2 dl maukasta juustoraastetta (esim. comté, itse käytettiin gruyere)

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. (VINKKI: Halkaise sipulit puoliksi. Yleensä viipaloidaan puolikuun muotoisiksi, mutta viipaloikin sipuli niin, että siitä ei tule puolikuita. Aloita siis kaarevalta puolelta.) Kuullota niitä kattilassa miedolla lämmöllä voi-öljyseoksessa noin 15 minuuttia kannen alla. Nosta lämpö keskilämmölle, lisää suola ja sokeri. Jatka kypsentämistä ilman kantta noin 10 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes seos on kauniin kullanruskeaa. Tähän saattaisi mennä siis paljon kauemmin, eikä minulla ollut aikaa odotella sipulien ruskistumista.

Ripottele jauhot kattilaan ja paista muutama minuutti, kunnes jauhot kypsyvät.

Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi kiehuvaksi ja kaada liemi sipuliseokseen. Vaihtoehtoisesti kiehauta vettä vedenkeittimessä, lisää kattilaan ja lisää fondia/kuutio/jauhetta. 

Lisää viini ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia. Itse kiehauttelin keittoa ensin ilman kantta, jotta viinin alkoholi haihtuu pois.

Valuta patonkiviipaleille öljyä ja hiero niihin valkosipulia. Ripottele päälle juustoraaste. Paahda leipäviipaleita 200-asteisen uunin ylätasolla noin 5 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin. 

Laita leipäviipaleet lautasten pohjalle. Annostele päälle keitto. Voit halutessasi ripotella lisää juustoraastetta keiton pinnalle makulisäksi.

pääruoka

Perunatimbaalien ohje löytyy täältä. Tämä oli ihan hyvää, mutta en jaksanut syödä sitä kuin muutaman haarukallisen. Liian iso lihan pala minulle siis. 

cake

Ja dominojuustokakun ohje löytyy täältä. Itse en hirveästi välittänyt tästä, ihan ok kakku.