nav

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Munkit

valmiit

Mikä sopiikaan vappukahvipöytään paremmin, kuin sokeroidut munkkirinkilät? Siksipäs perustin päiväksi munkkitehtaan ja leivoin runsain määrin munkkeja (joista iso osa on lähtenyt jo kävelemään ihmisten masuihin). 

Pullataikinani oli tällä kertaa ihanan pehmoista ja helposti pyöriteltävää, että oikein harmitti etten ole tehnyt tällaista pullataikinaa koulussa. 

taikina

Pullataikina
1 l maitoa
4 kananmunaa
3 dl sokeria
2 tl suolaa
4 pussia kuivahiivaa
vehnäjauhoja
200 g voita

Lämmitä maito 42-asteiseksi. Lisää kananmunat ja sekoita ne maitoon. Lisää sokeri, suola, desi jauhoja ja kuivahiivat. Alusta taikinaan vehnäjauhoja, kunnes se melkein irtoaa kulhon reunoista. Lisää silloin voi sulatettuna ja alusta loppuun. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, kuten tiskialtaassa vesihauteessa. 

Leivo pyöreitä pullia ja kohota uudestaan. Tee sormilla pullista rinkeleitä ja kuumenna uppopaistoon soveltuva öljy 180-asteiseksi. Varo, ettei öljy ylikuumene. Kuumaan öljyyn ei saa myöskään joutua vettä.

Paista munkkirinkeleitä rasvassa, kunnes ne ovat kullankeltaisia ja kypsiä (tarkista tämä yhdellä kokeilumunkilla). Anna hetken kuivahtaa talouspaperin päällä ja pyörittele hienossa sokerissa.

munkkirinkilä

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Rosetit

valmiit

Suurin osa ikäisistäni eivät tiedä, mitä ovat rosetit. Rosetti on perinteinen vappuherkku: öljyssä paistettua taikinaa, jonka päälle ripotellaan tomusokeria. Itse saan kiittää lapsuuden ystävääni, jonka kotona teimme näitä ihan pikkulapsia ollessamme. 

Pikkusiskoni väitti, etteivät rosetit maistuneet miltään. Maku on tosi vieno, ja taikinaan voikin lisätä esimerkiksi sitruunankuorta tai -mehua.Lisäksi isäni keksi mahtavan yhdistelmän: rapea rosetti, jonka sisälle väleihin on lääpitty viikunahilloa.

rauta

Rosettien tekoon tarvitset vartavasten rosettiraudan. Omani lainasin mummultani, joten isovanhemmat ja muut sukulaiset kannattaa käydä läpi, ennen kuin alkaa netin syövereistä etsiä omaansa. Näitä on tosiaan alettu myydä uusina, ja kuviotkin ovat vaihtuneet tuosta perinteisestä ruusumaisesta ja tähdestä perhosiin. 

Kaksi ensimmäistä rosettiyritystäni meni aika pahasti pieleen (koska en älynnyt lukea neuvoja loppuun), joten tällä kertaa ei yhtäkään ruusumaista löytynyt lopulliselle tarjoilukorille. Rosettien avain onkin tarpeeksi sitkeä taikina, joka ei kuitenkaan ole liian tömäkkää sekä raudan kuumentaminen ja kastaminen öljyssä.

Paistamiseen tarvitset pienen kasarin ja uppopaistamiseen tarkoitettua öljyä. Rosetit paistetaan nimittäin yksi kerrallaan.

paistaminen

Rosetit (n. 15 kpl)
1 kananmuna
1 dl maitoa
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,3 - 1,5 dl vehnäjauhoja

Vatkaa kananmuna rakenne rikki. Lisää maito ja sokerit sekä lopuksi vehnäjauhot ja vispaa tasaiseksi. 

Kuumenna öljy 175 celsiusasteeseen ja kuumenna rautaa öljyssä. Tiputtele raudasta ylimääräinen rasva pois ja kasta se taikinaan niin, että yläreuna jää ilman taikinaa (muuten et saa rosettia ikinä irti raudasta). Upota rosettirauta öljyyn ja paista hieman kellertäväksi. Kasta rautaa aina öljyyn paistojen välissä. 

Aseta paistetut rosetit talouspaperin päälle ja ripottele niiden päälle tomusokeria, kun ne ovat kuivuneet. Tarjoa heti, sillä rosetit eivät kestä säilytystä. (Kovettuvat ilman suojausta, ja muistaakseni muovipussissa säilyttäminen sai ne oudon veltoiksi)

rosetit

maanantai 15. huhtikuuta 2013

Kinkkutomaattipiirakka

piirakka

Äiti haluaa aina tarjoilla vieraille jotain syötävää, joten tällä kertaa se passitti minut tekemään suolaista piirakkaa. Itse en ole suolaisten piirakoiden ystävä sitten ollenkaan, mutta tätä suostuin jopa maistamaan. Piirakka sai kiitoksia pienestä potkusta.

Kinkkutomaattipiirakka (24 cm piirakkavuoka)

Pohja:
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
100 g voita
½ dl vettä
n. puoli nippua kevätsipulien vihreämpää päätä (13 g)

Täyte
2,5 dl kolmen juuston kermaa (Valio)
2 munaa
60 g kinkkusuikaileita (itse käytin ohutleikkelettä, jonka siivutin)
90 g luumukirsikkatomaatteja
puoli nippua kevätsipulia
1 tl savupaprikajauhetta
chilimaustetta

juustoraastetta päälle

Silppua kevätsipulit. Sekoita jauhot keskenään ja nypi ne voihin. Lisää vesi ja kevätsipuli. Painele voideltuun vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Vatkaa sekaisin kerma ja muna. Lisää siihen kevätsipulit, savupaprikajauhe sekä chilimauste. Halkaise tomaatit puoliksi. Aseta kinkkusuikaleet ja tomaatit piirakanpohjalle ja kaada kermaseos päälle. Ripottele päälle juustoraastetta ja paista  piirakkaa 200-asteisessa uunissa kunnes se on hyytynyt ja saanut kauniin värin.

torstai 11. huhtikuuta 2013

Kuohkea pannukakku

IMG_5444

Kun jääkaapista löytyy kolme litraa maitoa, joka menee vanhaksi parin päivän päästä, täytyy siitä keksiä jotain. Mihinkäs muuallekaan upotetaan paljon maitoa kuin lettuihin, pannukakkuun tai pullataikinaan? Mutta koska olin laiska, enkä jaksanut pullia tekemään litran taikinasta, väkästin pannukakun, joka ei sitten muuten ole terveellisemmästä päästä. 

Yleensä syömäni pannukakut ovat jäähdyttyään kovia ja raskaita. Tämä säilyi jääkaapista ja säilytyksestä huolimatta pehmeänä. Kaikkein paras oli rapeat reunat, jotka muodostuivat pannukakun kohotessa uunissa jättimäiseksi. Tokihan pannukakku lässähti heti kun sen uunista otin, mutta nuo reunat olivat jotain ihanaa. Ja kovin nätinnäköisiä. 

Kuohkea pannukakku (1 uunipellillinen)
1 litra maitoa
4 kananmunaa
1 tl suolaa
2-3 rkl sokeria
5,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita sulatettuna

Riko kananmunien rakenne kulhossa ja lisää maito. Lisää suola ja sokeri, sekä vehnäjauho. Sekoita joukkoon sulanut voi ja kaada leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille. 

Paista pannukakkua 250 asteessa n. 15 min, jonka jälkeen alenna lämpötila 225 asteeseen n. kymmeneksi minuutiksi.

lauantai 6. huhtikuuta 2013

Kylmäsavulohirulla

kylmäsavulohirullat

Tuossa maaliskuun puolessa välissä tarjoiltiin kylmäsavulohirullia, lammasta ja rosmariiniperunoita sekä panna cottaa ja epäonnistunutta amarula-kastiketta espresson kera. 

Mun alaa tällä kertaa oli alku- ja jälkiruoka, joten pääruokaan ette saa edes ohjetta, mutta inspiraatiokuvan ja tiedon siitä mitä se on niin kyllä. 

pääruoka

Kylmäsavulohirullista tuli paljon kiitoksia, vaikka niissä ei oikeastaan mitään erikoista ollutkaan. Nätimmän esillepanon olisi saanut hieman isommalla lautasella, sillä nyt lautanen näytti liian pieneltä ruoan määrään verrattuna.

Meidän lohi ostettiin Tampereen Kauppahallista Nygreniltä (jossa oli muuten silloin nopeaa palvelua, vaikka jonossa oli meitä ennen monta kymmentä ihmistä), mutta toki Prismastakin ostettu paketti kelpaa.

Kylmäsavulohirullat 6 hnk
12 siivua kylmäsavulohta (mieluiten ilman isoja reikiä)
½ prk ranskankermaa
piparjuurta raasteena
6 viiriäisenmunaa
siianmätiä (meillä oli sellainen pakasterasia, pieni pyöreä, mutta en nyt muista monta grammaa siinä oli)

Sekoita piparjuuta ranskankermaan riittävästi, jotta piparjuuri maistuu, mutta ei lyö yli. Keitä viiriäisenmunat. (kolme minuuttia pitäisi riittää)

Levitä ranskankermaa lohisiivulle ja kääri. Lusikoi rullan päälle siianmätiä ja viiriäisenmuna kuorittuna ja puolitettuna. Tarjoa kylmänä.

jälkiruoka

Panna Cottaan ei tule nyt tällä kertaa ohjetta, sillä se löytyy blogistani jo valkosuklaisena versiona. Ette myöskään saa epäonnistuneen Amarula-kastikkeen ohjetta.

Jos joku on onnistunut tekemään keltuaissaostuksen ilman sitä, että kastike vetää rakenteessa erittäin iljettäväksi pienen pieniksi palasiksi kastikkeen seassa, saa kertoa kikkansa. Tähän kuulemma pitäisi ensin tutustua teoreettisesti ja homma kuulemma hoitunee myös lämpömittarin kanssa meidän opettajan mukaan, mutta vielä en ole keksinyt salaisuutta.