nav

tiistai 12. marraskuuta 2013

Sipulikeittoa isänpäivänä

Sunnuntaina oli isänpäivä, jota kylläkin juhlittiin meillä illallisen merkeissä lauantaina. Aluksi mun ei pitänyt tehdä mitään, mutta kyllästyin peukaloiden pyörittämiseen ja väänsin sitten ranskalaisen sipulikeiton, josta tuli törkeän hyvää. Lisäksi tarjolla oli karitsan ulkofilettä, perunatimbaalia ja pippurikastiketta ja jälkiruoaksi juustokakkua. 

sipulikeitto

Sipulikeitto on alunperin Alkon sivuilta. Muutin sitä hieman, sillä en halunnut alkoholin maistuvan keitossa, vain valkoviinin maun keittoon. Lisäksi sain tietää, että sipulit eivät todellakaan ruskistu 15 minuutissa, joten keittoni ei ollut nyt täysin perinteistä sipulikeittoa. Sipulien ruskistamisessa menee kauan aikaa, ja keiton tekemiseen oikein voi kulua montakin tuntia. Tummennan ohjeesta ne kohdat, joissa itse tein poikkeuksen alkuperäisestä ohjeesta. 

Ranskalainen sipulikeitto (n. 8 hengelle alkuruoaksi [2-2,5 dl], 6 päääruoaksi)
n. 700 g (n. 1 l) salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä 
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
3 rkl jauhoja
n. 1 1/2 l (luomu)kasvislientä
1 dl valkoviiniä

Tarjoiluun: 
8–12 viipaletta patonkia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 solo-valkosipuli tai 3 tavallista valkosipunlinkynttä
n. 1 1/2 dl maukasta juustoraastetta (esim. comté, itse käytettiin gruyere)

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. (VINKKI: Halkaise sipulit puoliksi. Yleensä viipaloidaan puolikuun muotoisiksi, mutta viipaloikin sipuli niin, että siitä ei tule puolikuita. Aloita siis kaarevalta puolelta.) Kuullota niitä kattilassa miedolla lämmöllä voi-öljyseoksessa noin 15 minuuttia kannen alla. Nosta lämpö keskilämmölle, lisää suola ja sokeri. Jatka kypsentämistä ilman kantta noin 10 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes seos on kauniin kullanruskeaa. Tähän saattaisi mennä siis paljon kauemmin, eikä minulla ollut aikaa odotella sipulien ruskistumista.

Ripottele jauhot kattilaan ja paista muutama minuutti, kunnes jauhot kypsyvät.

Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi kiehuvaksi ja kaada liemi sipuliseokseen. Vaihtoehtoisesti kiehauta vettä vedenkeittimessä, lisää kattilaan ja lisää fondia/kuutio/jauhetta. 

Lisää viini ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia. Itse kiehauttelin keittoa ensin ilman kantta, jotta viinin alkoholi haihtuu pois.

Valuta patonkiviipaleille öljyä ja hiero niihin valkosipulia. Ripottele päälle juustoraaste. Paahda leipäviipaleita 200-asteisen uunin ylätasolla noin 5 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin. 

Laita leipäviipaleet lautasten pohjalle. Annostele päälle keitto. Voit halutessasi ripotella lisää juustoraastetta keiton pinnalle makulisäksi.

pääruoka

Perunatimbaalien ohje löytyy täältä. Tämä oli ihan hyvää, mutta en jaksanut syödä sitä kuin muutaman haarukallisen. Liian iso lihan pala minulle siis. 

cake

Ja dominojuustokakun ohje löytyy täältä. Itse en hirveästi välittänyt tästä, ihan ok kakku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti