nav

lauantai 6. heinäkuuta 2013

Tuulihatut

Kypsät

Pikkusiskolla oli tänään protujuhlat, ja mut sitten kysymättä värvättiin tekemään melkeinpä kaikki tarjottavista. Ehdottomissa toiveissa oli tuulihatut, jotka  eivät kyllä aluksi innostaneet ollenkaan, mutta huomattuani, kuinka simppeli juttu ne itse asiassa ovat, ei kolmen erän tekemisessä kauaa nokka tuhissut.

Tuulihatut ovat ranskalainen leivonnainen, joka täytetään yleensä erilaisilla kermapohjaisilla täytteillä. Niitä tarjotaan kotimaassaan yleensä häissä sekä joulun aikaan. Wikipedia Nämä kuitenkin päätyivät tarjolle keskellä kesää ilman mitään liittymistä minkäänlaisiin naimakauppoihin, sillä eihän tuo pikkusisko naimalupaa saanut. 

Raa'at

Tuulihattujen ohje on suoraan Valion sivuilta, mutta lätsäisen sen kuitenkin tähän, lisäten omat vinkkini kuitenkin ohjeen sekaan. 

Tuulihatut (2 pellillistä)
1 ½ dl vettä
75 g voita
1 ½ dl jauhoja
3 (keskikokoista) kananmunaa

Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja lisää jauhot. Kypsennä jauhot kypsiksi (muuten tuulihatut eivät nouse). Taikinasta kuuluisi muodustua pallomainen pala taikinaa. Jäähdytä seosta hetki. Omaani en jäähdyttänyt koskaan kokonaan, mutta aina laitoin pursottimet, leivinpaperit ja muut tarpeelliset jutut valmiiksi ja odottelin vielä hetken. Tässä vaiheessa olen myös laittanut uunin päälle (200 astetta), jottei ensimmäisen erän tarvitse turhia odotella uunipellillä.

Seuraavaksi taikinaan lisätään kananmunat. Kananmunat lisätään voimakkaasti vatkaten yksi kerrallaan, jottei taikina juoksetu. Ensimmäistä kananmunaa vatkataan n. 2 minuuttia, kunnes taikina on todella pieniä hiukkasia/rakeita. Toista kananmunaa vatkataan saman verran. Tällä kertaa seoksesta muodustuu hyvinkin liisterimäistä, joka meinasi olla meidän sähkövatkaimelle hieman liikaa. Kolmatta kananmunaa vatkataan kauemmin, suunnilleen 5 minuuttia, kunnes taikina näyttää tarpeeksi kuohkealta. 

Tuulihatut pursotetaan uunipellille leivinpaperin päälle. Sopiva koko on hieman 2 euron kolikkoa isompi, eivätkä tuulihatut saa olla liian lähekkäin toisiaan, sillä ne leviävät hyvin  vähän reunoille. Tuulihattuja paistetaan 25 minuuttia (joka muuten todellakin oli meidän uunilla tasan 25 minuuttia, toki riippuu hieman uunista). Uuninluukkua ei saa avata ensimmäisten 15 minuutin aikana, eikä mieluusti usein sen jälkeenkään. Tuulihattujen täytyy olla kokonaan kypsiä, ennen kuin ne otetaan pois uunista, sillä muutetan ne lässähtävät. 

Suolaisettuulihatut

Suolaisina meillä oli kasvistuulihattuja, joiden kanssa meinasi käydä huonosti. Valutin kurkkua kyllä, mutta yön aikana se sitten valutti kaikki nesteensä täytteeseen, joka olikin aamulla litkua. Joten suodatinpussi ja lävikkö käteen, täyte sinne. Joten, valuthan kurkkua yön yli siivilässä. Täytteen ohjeen äiti kaivoi netistä, mutten valitettavasti tiedä mistä, joten kunniaa en voi nyt tekijälle antaa.

Suolaiset tuulihatut
125 g maitorahkaa
100 g ranskankermaa
100 g hienonnettua kurkkua (muista valuttaa!)
1 paprika hyvin pieninä paloina
½ dl mustia oliiveja pieninä paloina
rakuunaa
ripaus sokeria
chilikastiketta

Sekoita aineet keskenään ja pursota tuulihattujen väliin. 

Vadelmatuulihatut

Vadelmatuulihattujen ohje on täältä, pienin muutoksin toki!

Vadelmatuulihatut
2 dl kuohukermaa
200 g maitorahkaa
3/4 dl sokeria
5 dl (pakaste)vadelmia

Vaahdota kerma ja lisää rahka ja sokeri, sekä vadelmat, jos käytät tuoreita. Jos taas käytät pakastevadelmia, jotka ovat ulkomaisia, kiehauta marjat, kaada neste pois ja soseuta. Lisää täytteeseen ja pursota tuulihattujen sisään.

2 kommenttia

  1. Oi että :) näyttää niin ihanalta noi vadelmatuulihatut!

    VastaaPoista