nav

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Shepherd's Pie ~ Paimenen perunasoselaatikko

Shepherd's Pie

Tällaista herkkua valmistettiin viime viikolla, kun pakkasesta löytyi lampaan jauhelihaa. Ja rakastuin! Siis niin helppoa ja simppeliä, mutta herkullist arkiruokaa ja lyö laudalta 100-0 ne Saarioisen lihaperunasoselaatikot (okei on ne ihan okei). Tää oli jotenkin myös hyvin kaunista ruokaa tuossa vuoassa. 

Lampaan jauhelihaa löytyy luultavasti paikallisesta kauppahallistasi, tai jostain erikoisemmasta ruokakaupasta. Kuitenkin korvaamalla lampaan naudalla, saat aikaiseksi niin sanottua cottage's pie'ta. 

annos

Shepherd's Pie (n. 8 hnk)
600 g lampaan jauhelihaa
3 porkkanaa
1 iso sipuli (itse käytin jotain superpieniä 4 kpl)
2 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl kiehuvaa vettä ja yksi Fond Du Chef Beef - lölleröthingy TAI 4-5 dl lihalientä
3-4 rkl Worcestershire - kastiketta
suolaa ja pippuria
n. 1 kg soseperunoita (onnistui uusista perunoistakin, kun keitti vain todella ylikypsiksi!)
90 g voita
maitoa

Kuori tai pese perunat. Jos jätät perunaan kuoret, saat "rustiikkista" perunamuussia. Itse tein näin. Laita perunat kiehumaan veteen, jossa on hieman suolaa.

Kuutioi porkkana ja sipuli pieneksi. Kuumenna pannu ja ruskista lihat, öljyssä. Lisää sipuli ja porkkana ja kuumenna hetki. Lisää Worcestershire - kastike, mausteet ja vehnäjauho. Sekoita hyvin ja kypsennä vielä hetki. Lisää neste (ja Fond Du Chef) ja anna tekeytyä kastikkeeksi. Pitäisi olla tarpeeksi jäykkää, ettei jää sitten kaikki neste vuoan pohjalle.

Lämmitä uuni 175-asteeseen.

Kaada vesi pois perunoista ja lisää voi. Soseuta perunat. Lisää maitoa, kunnes muusi on leviteltävää, mutta kuitenkin paljon jäykempää, kuin normaali perunamuussi. Tarkista suola, ja lisää tarvittaessa. 

Kaada kastike vuoan pohjalle ja tasoittele perunamuussi varovasti sen päälle. Ruoasta tulee erottua selvästi kaksi kerrosta. Voit jättää perunamuussin pinnan sillä lailla, miten sen siihen asettelit, tai tasoittaa ja vetää haarukoilla kuvioita. Itse tein jotain tästä välimuodosta, sillä en jaksanut tasoittaa kokonaan.

Laita vuoka uuniin ja paista 20-25 minuuttia, kunnes perunamuussi on saanut väriä ja kastike kuplii reunoilta yli. (Suosittelen laittamaan uunipellin uunin pohjalle, sillä se on huomattavasti mukavampi pestä, kuin se uuni.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti