nav

perjantai 12. heinäkuuta 2013

Punajuurispelttipatonki

PUNAJUURIPATONKI

Tätä oli myöskin tarjolla pikkusiskon protujuhlissa! Ohje löytyi Kotilieden isosta leivontakirjasta, jossa on muuten ihania kakkujen koristeluvinkkejä! Että suosittelen tuon kirjan nappaamaan kirjahyllyyn, jos leivot paljon juhliin kakkuja, leivonnaisia ja suolaisia. 

Odotin, että patongin rakenne olisi ollut jotain kuituisen leivän tapaista spelttihiutaleiden takia, mutta ei. Se oli pehmeää kuin normaalipatonki. Makua olisi myöskin saanut olla enemmän, en tiedä johtuiko se etikkapunajuuristani vai vain ohjeesta. Jos joku kokeilee suuremmalla määrällä punajuuria, saa kertoa lopputuloksen!

Ja patongin muoto johtuu vain siitä, että ne pääsivät yli kohoamaan pellillä, koska äitini varasti uunin... Älä siis kohota näitä liian kauaa, tai lopputuloksesi on samanlainen kuin tuo omani. Suosittelen myös paistamaan nämä kahdella erillisellä pellillä, eikä 4 patonkia samalla pellillä (jos siis omistat kiertoilmauunin). 

Punajuurispelttipatonki (4 kpl)
500 g punajuuria
5 dl vettä
pala hiivaa (50g)
1 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
3 dl spelttihiutaleita
2 dl täysjyvävehnäjauhoja (kirjan ohjeessa oli grahamjauhoja, joita meillä ei ollut)
n. 9 dl vehnäjauhoja

Jos käytät tuoreita punajuuria, keitä ne kuorineen täysin kypsiksi. Kuori ja soseuta.
Jos käytät etikkapunajuuria, huuhdo punajuuret ja soseuta.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää sokeri, suola, kolmasosa punajuurisoseesta ja spelttihiutaleet. Anna turvota 15 minuuttia. 

Lisää täysjyvävehnä- tai grahamjauhot ja sitten vehnäjauhot alustaen. Kun taikina irtoaa kulhon reunoista, laita se lämpimään paikkaan kohoamaan leivinliina astian päällä. Taikina kohotetaan kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se neljään osaan. Kauli palat osa kerrallaan ohuiksi suorakulmion muotoisiksi levyiksi ja levitä päälle punajuurisosetta. Kääri levyt rullalle ja nosta pellille, leivinliinan alle kohoamaan 15 minuutiksi. 

Vedä patonkeihin viiltoja veitsellä. (Tämän unohdin itse, hups) Paista 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti