Tällainen kattaus oli eilen laitettuna pöytään, kun mummu, vaari, äidin kaveri ja sen poika, pikkusiskoni, äitini ja miehekkeeni saapuivat meille syömään. Kattaus on täysin muuten minun käsialaani, mutta pikkusisko askarteli nimilaput. Käytettiin jopa mun Inari-aterimia!! Sekä opin että se alkuruokalusikka kuuluu sinne veitsen puolelle, eikä haarukan viereen. Eli siis uloimmasta päästä aloitetaan, jälkiruokavälineet lautasen yläpuolelle. Lasit kuuluu kattaa oikeasta reunasta seuraavasti: shottilasi, vesilasi, kuohuviinilasi ja punaviinilasi.
Alkuruuaksi tarjoiltiin suppilovahverokeittoa Muumimukeista, koska meillä ei ollut minkäänlaisia tilanteeseen sopivia lautasia kahdeksaa kappaletta.
Suppilovahverokeitto 8 hnk
6 kpl salottisipulia
2 palsternakkaa
2 palsternakkaa
1/4 juuriselleriä
2 valkosipulin kynttä
100 g kylmäsavukinkkua, -poroa tai savukylkeä
1 l kasvislientä (Puljongin kasvisliemi on varmaankin parasta)
1 l suppilovahveroita
6 dl kermaa
6 laakerinlehteä
suolaa, pippuria, tinjamia, ehkä rosmariinia
8 rkl vehnäjauhoja
2 valkosipulin kynttä
100 g kylmäsavukinkkua, -poroa tai savukylkeä
1 l kasvislientä (Puljongin kasvisliemi on varmaankin parasta)
1 l suppilovahveroita
6 dl kermaa
6 laakerinlehteä
suolaa, pippuria, tinjamia, ehkä rosmariinia
8 rkl vehnäjauhoja
voita
Kuutioi juurekset ja sipuli pieniksi, kuullota pannulla sienten kanssa 10-12 minuuttia. Älä ruskista! Lisää jauhot ja pyörittele hetki. Lisää kasvisliemi, laakerinlehdet ja tinjami(+rosmariini).Kiehauta, ja anna hautua puolisen tuntia. Lisää kerma ja kiehauta uudestaan. Siivilöi keitto ja lisää silputtu liha. Anna makujen tasaantua ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Pääruokana tarjosin paahtopaistia, punaviinikastiketta, pekonipuikuloita ja kaalia. Tuleekohan tästä hirmuisen sekavaa, kun kaikilla on eri ohjeet :D Paahtopaistin valmistin niin, että hieroin mausteita (suolaa ja pippuria) pintaan, ruskistin, ja uuniin lämpömittarin kanssa, kunnes lämpömittari näytti 58 celsiusastetta.
Punaviinikastike
3 dl lihalientä (tähän käytin Puljongin lihalientä)
1 salottisipuli (pieni)
1 dl voimakasta punaviiniä
2 rkl sokeria
1 salottisipuli (pieni)
1 dl voimakasta punaviiniä
2 rkl sokeria
rosmariinia
Keitä aineksia kattilassa noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Siivilöi ja suurusta tarvittaessa.
Pekonipuikulat
puikulaperunoita
pekonia
Kääri puikulaperunat pekoniin ja laita ne 170-asteiseen uuniin 45-60 minuutiksi.
Kaalilisäke
Keitä aineksia kattilassa noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Siivilöi ja suurusta tarvittaessa.
Pekonipuikulat
puikulaperunoita
pekonia
Kääri puikulaperunat pekoniin ja laita ne 170-asteiseen uuniin 45-60 minuutiksi.
Kaalilisäke
600 g savoijinkaalia/kurttukaalia
1 keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
öljyä
vasikanlientä fondista
kermaa
vihreä omena
tinjamia, rosmariinia
Viipaloi kaali ja sipuli, murskaa valkosipuli. Kuullota öljyssä, älä ruskista. Lisää liemi ja kerma, hauduta 15 minuuttia. Silppua omena pieniksi kuutioiksi ja lisää kaalin joukkoon. Viimeistele maku suolalla, pippurilla, tinjamilla tai rosmariinirilla.
Panna cotta on siitä ihana jälkiruoka, että se on hienosta nimestään huolimatta superhelppo! Eikä tuo omenakompottikaan mikään hirmuisen vaikea ollut, hieman kriittinen vain.
Viipaloi kaali ja sipuli, murskaa valkosipuli. Kuullota öljyssä, älä ruskista. Lisää liemi ja kerma, hauduta 15 minuuttia. Silppua omena pieniksi kuutioiksi ja lisää kaalin joukkoon. Viimeistele maku suolalla, pippurilla, tinjamilla tai rosmariinirilla.
Panna cotta on siitä ihana jälkiruoka, että se on hienosta nimestään huolimatta superhelppo! Eikä tuo omenakompottikaan mikään hirmuisen vaikea ollut, hieman kriittinen vain.
Valkosuklaa panna cotta 8 hnk
8 + 2 dl kermaa
1 dl maitoa
80 g ~ 1 dl sokeria
4½ - 5 kpl liivatetta (mulla ei neljä oikein riittänyt)
vaniljatanko
180 g valkosuklaata
4½ - 5 kpl liivatetta (mulla ei neljä oikein riittänyt)
vaniljatanko
180 g valkosuklaata
Laita liivatteet likoamaan kylmään. Kiehauta kerma, maito, sokeri ja vaniljatanko (kokonaisena, jotta se pehmenee) Ota vaniljatanko pois ja halkaise se, jotta saat siemenet pois ja ne kerman sekaan. Lisää jäähtyvään kermaan valkosuklaa. Lämmitä toisessa kattilassa 2 dl kermaa ja lisää liivatteet siihen. Sekoita liivatekerma norona panna cottaan. Hyydytä astioihin, josta panna cotta tarjotaan.
Omenarosmariinikompotti (tätä jäi ylikin, kun ruokalusikallisen jokaiseen panna cotta lasiin laittoi)
3 isoa punaista omenaa
1 dl sokeria
2 rkl voita
5 rkl calvadosta (omenaviinaa)
3 isoa punaista omenaa
1 dl sokeria
2 rkl voita
5 rkl calvadosta (omenaviinaa)
oksa tuoretta rosmariinia
Kuori ja kuutio omenat. Sulata sokeri pannulla. Lisää voi ja omenat. Pyöräytä omenoita pannulla ja lisää calvados ja rosmariini. Hauduta kunnes liemi on kokonaan haihtunut. Tarjoile panna cotan päällä.
Oj då rakastuin tähän blogiin ja oli pakko liittyä lukijaksi! :)
VastaaPoistahttp://takeofmoment.blogspot.com
tack så mycket ♥ :)
PoistaNam! Mäki voisin tulla joskus teille syömään. : )
VastaaPoistahttp://keystomylife-annika.blogspot.fi/
Hehee, kiitos :)
Poistammm, taidan tehdä tuota panna cottaa itsekin;) omenakompotti näyttää herkulliselta
VastaaPoistaJuu, tosiaan kannattaa vain laittaa sitä liivatetta hieman enemmän :)
Poista